Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

mandag 3. desember 2018

Lang Sjøtang/Kombu/Saccharina Angustata (Saltvann)




Det finnes en rekke sjøgress som går under betegnelsen "kombu", men etter en del research har jeg kommet til at dette er saccharina angustata, som er den av de vanligste artene av kombu. Kombu brukes nesten utelukkende til å lage dashi, som er en mild kraft laget på kun de to ingrediensene vann og kombu. Dette blir derfor en tradisjonell versjon av dashi, hvor vi egentlig ikke spiser sjøgresset, men heller bruker det til å lage kraften i suppa. Selve arten er ikke så voldsomt utbredt i det fri, men det drives heftig oppdrett av den i så og si hele Sørøst-Asia.
Dessverre er det nok ikke mange generasjonene før dette erstatter makrell i tomat i den norske matpakka. Bærekraftig fiske er dessverre ikke nok alene til å redde mangfoldet i havet, virker det som.
Det blir en smak som hinter sterkt til syre og umami, lukter faktisk litt som spekeskinke. Ingen smaksbombe, men en hyggelig liten sak, som oppleves bedre enn mye annet sjøgress vi har hatt på oppdagfisk.
Skal man lage noe med gelèsopp anbefaler jeg å fjerne det oransje i stilken, det er ganske hardt, men går ned om man virkelig prøver.. ;-) Nevnte sopp skal visstnok gi bedre lever, fordøyelse og finere hud.



-lang sjøtang/kombu
-vann
-hvit sopp (tremella fuciformis)



pris: 100-150,- pr kg
komfort: tar tid, men lager seg selv
smak: 5/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!