Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

tirsdag 3. desember 2019

Flatneset Kardinalfisk/Flatnosed Pompano/Trachinotus Blochii (Saltvann)




En fisk som finne si størsteparten av det sydlige Stillehavet, hvor det finnes grunt vann eller nærliggende kyst. Fra vestsiden av mellom-Amerika, mot Sørøst-Asia og Australia hvor arten blomstrer mest, til Øst-Afrika og opp mot Egypt. Disse ligner veldig på en annen slekt som heter pomfret på engelsk (les: pampus) og må i så måte ikke forveksles. Pomfret og Pompano skal ifølge mine funn være to forskjellige, men vanvittig like fiskefamilier. Arten er smal og høyreist, så selv om den kan bli like over én meter lang, er maksvekten på kun 3,4kg. Den er vurdert som bærekraftig og kan spises med god samvittighet. Som bonus kan den bære med seg ciguatera, som er en slitsom algeforgiftning som blant annet kan føre til hallusinasjoner. Det finnes ingen kur!
Smaker den noe godt da, spør du? La oss kaste oss ut i det!
Det er en enkel fisk å filetere, samtidig som kjøttet og skinnet er robust, så den er enkel å tilberede. Salt og pepper er alt som trengs her. Når den er ferdig stekt kan du løsne kjøttet fra skinnet med en stekespade(!)
Skinnet kan stekes som et kylling- eller svineskinn og blir crispy og godt. Kjøttet er utrolig saftig og smakfullt, kan minne om piggvar eller kveite, bare bedre. Dette er et stykke opp fra annen fisk i mine øyne, fiskeverdenens kobe biff? Så får vi heller beklage at vi var litt rause med whiskysausen idag...



-flatneset kardinalfisk
-samsøpoteter
-vannkastanjer
-vårløk
-grønn paprika
-tomat og fløtesaus



pris: 50-100,- pr stk
komfort: taffelmusikk
smak: 10/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!