Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

tirsdag 4. februar 2020

Rødhalet Svanebarbe/Red Tailed Tinfoil/Barbonymus Altus (Ferskvann)




Det finnes vel ti arter i barbonymus-familien, hvorav schwanenfeldii allerede er prøvd her på oppdagfisk. Dette er ferskvannsfisk fra sentral-asia som kan minne om en sørv, og er en slags åtseleter som lever i næringsrike elver og sumper hvor den spiser både vegetasjon, mindre kryp og kompost. Det kan nevnes først som sist at man godt kan bli matforgiftet av disse, men når disse kommer fra oppdrettsdammer med noenlunde garantert vannkvalitet, så tar jeg sjansen. Hovedsaklig oppdrettet i Vietnam, eller viltfanget i Thailand. Her i landet er disse mer populære i akvarium enn i stekepanna.
Arten er mangfoldig, særdeles produktiv og en bestand det er viktig å holde i sjakk da den fort kan bli for mange ift hva dens, ofte små, økosystemer kan tåle. Arten er ikke faretruet og kan spises med god samvittighet.
Heldigvis er mine eksemplarer skrelt for skjell, men brystbeinene og bukpartiet er utrolig vanskelig å komme rundt med kniv, så filetene blir kanskje ikke det helt store, med en del bein. Ryggkjøttet er vel det eneste som er god mat. Men for en mat, silke konsistens og nydelig sildeaktig fethet. Kanskje en oppdrettsfisk man ikke burde spise for mye av, men den burde ihvertfall prøves én gang.



-rødhalet svanebarbe
-hestebønner
-hvit søtpotet
-blå gulrot
-grønn paprika
-fløtesaus



pris: 60-120 pr pk a 4-6stk
komfort: styrete og uforutsigbart, skjell og bein på skjærebrettet og i kjeften
smak: 7/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!