Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

tirsdag 10. november 2020

Torpedo Hestemakrell/Torpedo Scad/Megalaspis Cordyla (Saltvann)




En utrolig kul hestemakrell, som kan minne om en miniatyrtunfisk av utseende. Vi har vært heldige nok å få tak i et par eksemplarer. Arten finnes i middelhavet fra Øst-Afrika til Japan og Australia. Den lever i relativt grunt vann, ned til 100 meter, og blir max 80cm. Normalstørrelse er i underkant av halvmeteren. Arten fiskes kommersielt og i stort monn, men er enda ikke registrert som sårbar. Den utgjør heller ingen fare for oss konsumenter.
Den lever hele sitt liv som stimfisk, pelagisk, noe som jo gjør at de opptrer mer som makrell enn tunfisk...
Det største problemet jeg opplever med denne fisken er at det blir lite kjøtt. Den har et meget tykt og seigt skinn, i tillegg til en god del bein, så man sitter igjen med meget små fileter etterpå (se bilder).
Kjøttet er herlig, nyanser av viltkjøtt og marmelade, utrolig smakfullt for en så liten fisk. Den kal bare brunes hurtig på begge sider så den ikke blir tørrstekt, kan nok oppleves vanskelig om man er bekymret for blod i fisken, altså, 30 sekunder på hver side er mer enn nok. Synes vi ikke det mørke kjøttet minner mer om tunfisk enn taggmakrell?
Det er deilig å stadig finne slike små, deilige overraskelser på fiskemarkedet!


-torpedo hestemakrell
-rød paprika
-broccolini
-knollsalat



pris: 80-200,- pr kg
komfort: glattcelle
smak: 8/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!