Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

mandag 12. oktober 2020

Afrikansk Ljåfisk/African Sicklefish/Drepane Africana (Saltvann)




Disse finnes langs den afrikanske vestkysten på dyp opptil 80 meter. Den kan forveksles med den atlanterhavske spadefisken selv om de ikke engang er i slekt. Den har for vane å ikke bevege seg ut noe særlig fra land, men heller ta turen opp i brakkvann om muligheten skulle by seg. Dem kan dessuten bli opp mot halvmeteren lange, eller høye, alt etter hvordan man ser det. En oval og flat fisk som kan minne om en forvokst gullfisk. Det er alltid spennende med fisk fra denne siden av Atlanterhavet som ikke finnes i europeiske farvann. Mitt eksemplar har klippede finner.
Dette er også en traust og rolig fisk som plager få andre arter, ikke er rødlistet og hvis fangst ikke går hardt utover andre artsbestander.
En ting kanskje ikke så altfor mange tenker på, er at i løpet av sitt 180 år lange selvstyre ble det produsert opptil flere frimerker med avbildninger av afrikansk ljåfisk i den afrikanske republikken Dahomey. There you go, now you know!
Fysisk kan den minne litt om en st. Petersfisk med mindre kjøtt på, men det som er der smaker snadder. Skinnet blir fint og crispy og bein finnes knapt. Tåler godt med salt og pepper og kan minne om smørflyndre i smak.



- filet av afrikansk ljåfisk
- byggrynssalat
- stråsopp
- sjalottløk


pris: 80-120,- pr 2-4stk (varierende størrelser)
komfort: tegningene på skinnet viser deg hvor kniven skal gå
smak: 7/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!