Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

tirsdag 1. januar 2019

Grønngylt/Corkwing Wrasse/Symphodus Melops (Saltvann)




Som man kanskje kan se på bildet her, har vi to forskjellige versjoner av Grønngylt, som i likhet med blåstål/rødnebb skiller seg utseendemessig fra hverandre utifra hvilket kjønn de har. Den pene og mest grønne er hannen, som er en av de peneste fiskene i norske farvann, mens den andre ikke overraskende er hunnen. De kan forøvrig bytte kjønn også. De er begge ca 8 cm lange, men arten kan bli helt opp mot 30 cm. Jeg fanget disse fra brygga på hytta, hvor de finnes i stort monn, og de er heller ikke rødlistet eller faretruet. De eneste som egentlig bruker disse fiskene er krokfiskere som trenger agn, eller oppdrettsanlegg som vil fri seg for lakselus. Endog tror jeg større leppefisk i hovedsak brukes til sistnevnte.
 Arten finnes hovedsaklig i Atlanterhavet, fra Nord-Afrika til Midt-Norge, men også i det vestlige Middelhavet.
Smaken er definitivt best hos hunnen, hvor den kan minne om berggylt med noe høyere fettinnhold. Fast og fint kjøtt som smelter på tunga. Hannen derimot, er vassne greier. Vi legger mest vekt på den positive opplevelsen.


-grønngylt
-bønner i tomatsaus
-beinmarg
-kakao


pris: 0
komfort: smått, bein og skjell og pirk
smak: 7/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!