Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

tirsdag 5. juni 2018

Kloreke/Macrobrachium/Macrobrachium Lanchesteri (Ferskvann)




Blant akvariumsentusiaster, som jo er denne rekens hovednæring i vesten, går arten ofte under navnet Glassreke, men kloreke er altså artens riktige navn. Glassreke derimot, er en saltvannsreke av liten størrelse som man blant annet kan finne langs norskekysten.
Disse klorekene er medlemmer av slekten macrobrachium, som inneholder intet mindre enn 245 arter as we speak. Hvorav Rosenbergii nok er den arten som er mest ettertraktet som mat, men den skal vi komme tilbake til senere her på oppdagfisk. Og Carcinus da selvsagt.
Ville kloreker lever, fiskes og spises nesten utelukkende i Asia, hvor de er en populær del av kostholdet. Den er listet som bærekraftig ift dagens fiskeri av IUCN. Den finnes bare i sør-asia, hovedsaklig Thailand og Malaysia i vill bestand, ellers er den som sagt et husdyr i vesten. På den annen side, finnes den i så og si hver eneste ferskvannsdam i disse landene, og den har få naturlige fiender. Det finnes lite informasjon om artens livsmønster, formeringsmønster, grupperinger o.l.
Det eneste jeg kan slå fast er at de smaker bortimot ingenting, så salt er nødvendig. Salt hjelper og kjøttet er ålreit selv om det har en dauere konsistens enn ønskelig. Man føler litt at skallet smaker mer enn kjøttet. Ganske blasse greier.



-kloreker
-spaghetti
-vårløk
-snackpaprika
-røkt skinke
-gul pyntechilli
-koriander



pris: 50-80,- pr pk
komfort: Litt skall som går greit ned
smak: 3/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!