Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

fredag 1. mars 2019

Maisild/Allis Shad/Alosa Alosa (Ferskvann/Saltvann)





Som dere kanskje kan se på før- og etterbildet av sløyingen av denne fisken, så er den meget fetere før enn etter sløyinga, i hovedsak fordi fisken nærmest kun bestod av rogn. Litt trist da det er en nært faretruet art. Så dårlig karma til fiskerne som har fisket den, dårlig karma til fiskehandleren som videreformidlet den, og helt sikkert litt dårlig karma til meg som gjennom å handle den er med å opprettholde eventuell etterspørsel etter arten. Så for å ha sagt det:
Artikkelforfatter anbefaler på det sterkeste at ALLE LEVENDE EKSEMPLARER av arten slippes ut i havet igjen.
Sånn, over til smaksopplevelsen.. Man trenger ikke bekymre seg om alle beina som stikker ut av fileten, de peller man lett bort etter at den er stekt ferdig. De mange beinene man ikke ser derimot...
Som sagt, lite fisk etter at halve vekta forsvant i søppelbøtta med rogna, samt at bein, hale og hode er over brorparten av resten. Med så mye rogn blir det lite næring til kjøttet og fisken er særdeles mager. Skal derfor stekes på lav varme i kaldpresset og økologisk olje. Det ser ut som en innsjø av bernaise på tallerkenen min, men det skjer når man sper den for mye :(
Kjøttet smaker forsåvidt godt, men hele opplevelsen kan kokes ned til et sammensurium av små bein.


- beinfull filet av maisild
- samsøpoteter
- bernaisesaus
- vårløk


pris: 40-80,- pr kg (som bifangst)
komfort: Fiskebein
smak: 4/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!