Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

onsdag 2. januar 2019

Europeisk Ansjos/European Anchovy/Engraulis Encrasicolus (Saltvann)




Jeg fortsetter min reise gjennom verdenen av små industrifisk. Akkurat stor nok til at det er verdt bryet å filetere denne lille herligheten (6-8cm). Kjøttet blir vanvittig mørt hvis man freser det i litt godt smør. Den europeiske ansjosen brukes for det meste til produksjon av fiskemel, oljer eller hermetikk av ymse slag. Litt synd, da den som matfisk har evner langt utover disse formål. Mine eksemplarer er viltfangede, mest sannsynlig fra tyrkiske farvann. Vi kan spise denne med god samvittighet da den har en av de mest hardføre og reproduktive bestandene i havet. I Norge selges ofte brisling som ansjos, selv om dette er to forskjellige arter. Fisken er sjelden oppe hos oss, men kan finne på å ta en tur innom sørlandskysten ved sommerstid. 


- filet av europeisk ansjos
- vårløk
- brødskive
- kremost 
- wasabi


pris: 40-80,- pr kg
komfort: fileter fisken når den er halvtint, hvis ikke blir det mye rot og søl
smak: 9/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!