Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

søndag 5. april 2020

Stripet Pelamide/Striped Bonito/Sarda Orientalis (Saltvann)




Vi begynner å fylle ut de fleste kapitlene hva gjelder mindre tunfiskarter, her på oppdagfisk. Ustripet pelamide var vel den første, og inntil videre er stripet pelamide den siste. Denne fisken er allerede kuttet i grove skiver, så filetering blir vanskelig, vi steker dem heller bare som koteletter da.
De blir rundt meteren lange og er ganske høyreiste til liten tunfisk å være. Arten finnes i Stillehavet, fra Japan og ned til Australia, men også vestover mot øst-afrika, samt spett langs den amerikanske vestkysten.
Kjøttet er mørkt og grenser til brunlilla, hvis det gir noen mening. Det er en fet tunfiskart, som ikke skal steke lenge. 1-2 min på hver side på høy varme er absolutt innafor.
Kjøttet blir ikke tørt, bare nydelig mørt, og er helt oppe der med de beste biffer.
Den gode nyheten med disse er at smaken ikke er ueffen og heller ikke ulik den man kan finne hos større tunfisker. Men i motsetning til de fleste av disse, er den stripete pelamiden ikke vurdert som sårbar. På tide å endelig uanstrengt anbefale en tunfisk som mat på oppdagfisk? Ja, absolutt, spesielt siden arten heller ikke er kjent for å bære med seg kvikksølv eller andre ulumskheter. Hurra!


-stripet pelamide
-gulrot
-gul paprika
-stangselleri
-øl
-plum sauce


pris: 80-120,- pr kg
komfort: kebab etter ei real fyllekule
smak: 8/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!