Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

fredag 4. oktober 2019

Europeisk Ål/European Eel/Anguilla Anguilla (Ferskvann/Brakkvann/Saltvann)



Dette er den de på kontinentet kjenner som stekeål, en smal og pølseformet fisk som skal stekes. Den selges som oftest i røkt tilstand, hvor den nytes på samme vis som vår egen røkelaks. Heldigvis er dette oppdagfisk, og vi hopper i det med en urøykt, naturell variant. Egentlig skal denne herligheten stekes i uanstendige mengder smør, før den så stekes videre i inntil 30 minutter i ovnen sånn at beinene blir myke. Men i dagens heseblesende liv er slik mormormat for en luksus å regne, så jeg prøver heller å pannesteke, og spise utenom beina.
Det finnes jo lite oppdrettsfisk som er bra for oss i dag, og disse ålene er heller ikke noen genistrek for helsa, samtidig som frittlevende ål er strengt forbudt å fiske/selge. Men en gang i livet kan vel ikke skade..? En gang i tiden var ål en vanligere matfisk i det norske kjøkkenet også.
Smaken er unektelig snadder, noe av det fasteste og møreste fiskekjøttet jeg har vært borti til nå. Det kan vel best beskrives som noe i nærheten av breiflabbkjaker. Det er synd at vi har ødelagt den ville bestanden. Forsøksfiske etter arten startet dog opp igjen i 2016, så kanskje det er håp. Én gang i året er det lov å unne seg ål, mener vi på oppdagfisk.



-europeisk ål
-grønne tomater
-sjampinjong
-rødløk
-øl
-mel



pris: 200-300,- pr kg
komfort: fint nok
smak: 7/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!