Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

fredag 10. juli 2020

Krøkle/European Smelt/Osmerus Eperlanus (Saltvann)





Krøkle er ikke ukjent bifangst her hos oss i Nord-Europa, men helst en art man ikke ser i nærheten av middagstallerkenen, eller åpent hav. Men det skal ikke hindre oss her på oppdagfisk.
Artens norske wikipediaside fører den som ferskvannsfisk, men dette er altså en saltvannsart. Det finnes dog en ferskvannsvariant i Tyskland kalt innlandskrøkle, men den er meget mindre i antall og av vekst. Det finnes flere arter i familien, men ikke i våre farvann. Arten kan faktisk nå en lengde på hele 45cm, men er meget vanligere som dere ser på bildene her, 10-15 cm.
Det fiskes ikke aktivt etter arten av andre enn microfiskere, tror jeg? En sjelden sak man kan være heldig å kunne prøve om man vet hva man leter etter. Mine ble tatt med fisketeine på østsiden av danskekysten, like syd for Århus. Hvorfor fisketeine istedenfor stang, spør du? Rett og slett en mer human fiskemetode er svaret. Arten finnes nesten utelukkende i europeisk farvann.
Først skal vi si at det er en veldig vanskelig fisk å jobbe med. Den er myk, tåler nesten ikke kontakt og faller fra hverandre ved minste berøring. Smaken er behagelig, luftig, mildt, litt pløsete hvis man kan bruke et slikt begrep om fisk. Den har ingen usmak og tåler gjerne sammenlikning med smørflyndre og kolmule. Det er ikke så mye mer å hente her hva gjelder smaksnotater, dessverre, men en positiv ting er at eventuelle bein er såpass skjøre at de går problemfritt ned.



-krøkle
-pastinakk
-brede bønner
-vårløk



pris: 20-50,- pr kg
komfort: enklest å steke hel
smak: 6/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!