Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

tirsdag 5. mai 2020

Farao-Akkar/Pharaoh Cuttlefish/Sepia Pharaonis (Saltvann)





-En ussel akkar!!?!! En hel måned uten fisk på oppdagfisk???
 Jeg ser for meg reaksjonen dette kan bringe frem i lesere som brøler i sinne før de river seg i håret og slenger laptop og kaffekrus i veggen. Koronapandemien kan gjøre sitt med de beste av oss...
Men bare slapp av, ta en beroligende og senk pulsen gjennom 10 rolige inn-og utåndinger. Neste måned er vi som vanlig tilbake med mer fisk her på bloggen :)
Dette er da en meget kul akkar, som vanligvis har et brunstripete mønster, men kan forandre dette ettersom de forflytter seg til nye områder, eller skal tøffe seg for hverandre. Mine er ferdig renset og derfor hvite, men ellers intakt.
Det fiskes enorme mengder av denne arten, som grasiøst svømmer like over havbunnen og kan lime seg fast på steinbunn for en hvil.
Den finnes og fiskes i det vest-indiske hav inkludert Rødehavet og den persiske gulf. I alt regner man farao-akkaren som en liten familie med 3 underarter, som alle heter Sepia Pharaonis, men etterfulgt av romerske sifre I, II og III for å differensiere. Til tross for at dette er en meget høyt ansett art, nå som mat og tidligere for deres blekk, og dermed fiskes i store kvantum, finnes det lite informasjon om artsbestanden. Men arten(e) brer seg utover et så stort areal at det er vanskelig å vurdere hvor mye av dem som finnes. Yemen er det eneste landet som har opererer med kvote på fisking av denne arten.
Ifølge mine erfaringer er jeg like ofte begeistret for akkar som blekkspruter, og denne skuffer ikke. Til tross for en del tykkere membran enn på andre arter er dette mørt og flott kjøtt, med en liten bismak av isopor og gelatin på slutten. Mildt kjøtt som tåler djerve smaker, men alene kan bli en anelse kjedelig.



-farao-akkar
-nudler
-basilikum
-grønn chilli
-reddiker
-gul løk
-soyasaus
-srirachasaus
-sweet chillisaus



pris: 80-120,- pr pose á 3 stk
komfort: lett som en plett
smak: 6/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!