Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

onsdag 5. februar 2020

Vanlig Ulke/Shorthorn Sculpin/Myoxocephalus Scorpius (Saltvann)



Vanlig ulke er vel egentlig ikke en breiflabb, selv om disse artene begge selges under navnet "ulke". Vanlig ulke tilhører skorpionfiskene? Litt usikker her, men den kommer jo fra familien cottidae, som er utbredt i alle verdenshav, pluss endel brakk- og ferskvann, og består av 270+ arter. Eneste representanten i norske farvann er såvidt meg bekjent vanlig ulke. Arten finnes i det nordlige Atlanterhavet og fiskes lite som følge av størrelsen, så man kan nyte denne med god samvittighet
Ikke ta alt jeg sier i dette innlegget for god fisk, men vanlig ulke er i hvert fall god fisk!
Problemet man støter på er at det er mye hode og lite fisk, og i motsetning til breiflabben er det også endel bein i halepartiet, og uhorvelig med pigger. Og kjaker finner man ikke på så små arter...
Når de kommer i panne krøller de seg nesten opp som scampi, og nå kommer heldigvis hele beinraden tilsyne. Ikke verre enn at vi nå kan plukke dem ut med en pinsett, eller bare nevene.
Skinnet er ulekkert, men kjøttet er mørere enn mørbrad, smaker ikke ulikt breiflabb. Prosess og skinn hindrer denne fra toppscore, men en fremragende matfisk, og kanskje en skjult skatt i norske farvann.


-vanlig ulke
-gul løk
-redikker
-spekeskinke
-gul paprika
-fylt chilli


pris: 50-100,- pr kg
komfort: pirkebein og kvalmende skinn
smak: 7/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!