Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

søndag 7. juni 2020

Europeisk Malle/Wels Catfish/Silurus Glanis (Ferskvann)




Kjøttet minner veldig om den nordafrikanske mallens, men det er ikke fullt så mørkt. Den europeiske mallen kan bli opp mot 60 år gammel og 300kg, så ikke noe man henger på pekefingeren og labber hjem med. Den er kjent for å spise bla. ender, svaner og bevere. Dagens europeiske bestand, ihvertfall her i nord, er primært et resultat av ukritisk utsetting av maller i farvann hvor den har få eller ingen naturlige fiender. Ifølge normalt troverdige kilder finnes ikke arten nord for Tyskland, men det ble fanget en i Danmark så sent som i 2011.
Maller er definitivt noe vi ikke ønsker i våre farvann, spesielt siden fuglelivet er så sårbart.
Kjøttet har en flott konsistens og holder godt sammen under varmebehandling, kan faktisk minne om svinekjøtt. Det skal kun tilsettes salt og pepper, men vi merker fort at selv om kjøttet er mørt, er det for mykt, og vi savner litt bitt og motstand. Ferdig stekt minner det om bløt fiskepudding. Kjøttet blir grått når det stekes.
Smaken er god, men intetsigende, og blir litt som konsistensen, forglemmelig. Hadde noen sagt til meg at dette var torskefarse, i en blindtest, hadde jeg nesten trodd dem.



-europeisk malle
-glasskål
-rødløk



pris: 200-300,- pr kg
komfort: beinfritt og skinnfritt
smak: 5/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!