Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

fredag 3. april 2020

Bergnebb/Goldsinny Wrasse/Ctenolabrus Ruspestris (Saltvann)



Da var turen kommet til den minste av leppefiskene våre. Denne ligger, som navnet kan antyde, og koser seg i vannskorpa langs bergene i skjærgården, hvor vannet er næringsrikt. Husker at når vi prøvde fange småfisk på kroka kobbunger fra brygga i ungdommen, var bergnebben en frustrerende skapning da de bare nibblet på agnet og aldri tok kroken.  Men i teiner og ruser derimot kan den forekomme, spesielt om nevnte fangstredskaper er satt ulovlig grunt.
Norgesrekorden av arten er på imponerende 126gram, så det er ikke mye til matfisk i utgangspunktet. Den fiskes normalt sett for bruk i oppdrettsanlegg hvor den spiser lus av laksen.
Den finnes utelukkende i det østlige Atlanterhavet, fra Nord-Trøndelag i Nord og ned til Marokko i Sør. Pga lite fiske etter arten er bestanden livskraftig.
De kan forveksles med små grønngylter, men man ser fort at disse er vesentlig smalere og at den sorte flekken ved halen ligger høyere.
Her har vi altså stekt hele sulamitten, krysset fingrene, og plusset på en stille Avé Maria.
Ok, for det første er kjøttet tilnærmet identisk med rødnebb, slett ikke verst, men skjell, bein og skinn er meget kraftigere kost enn hva man skulle forvente fra så små fisk. Heldigvis lar de pelle ifra hverandre greit etter varmebehandling. Men dette er enda en art hvor man skal ha over dusinet for å mette en 3-åring, så jeg anbefaler ikke å gi seg i kast med denne arten som annet enn lusespiser i oppdrettsanlegg.




-bergnebb
-flat fersken
-paprika
-hirsefrø



pris: 0,-
komfort: vanskelig å fiske, mye bein for innsatsen
smak: 6/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!