Den finnes i stort sett hele det sørlige Atlanterhavet og Stillehavet, med 4 hovedbestander fordelt etter geografiske områder fra Sør-Amerika til Australia. Fisken er tallrik, men nyere tall viser at den lider som følge av overfiske. Mye av det som fiskes brukes til produksjon av dyrefôr til f.eks. svin og oppdrettslaks.
Det etiske problemet med dette er at det tar 5 kg jurelkjøtt for å produsere 1 kg oppdrettslaks. Det er for meg hinsides all fornuft at vi skal ødelegge bestander med god matfisk for å produsere mat til fisk som igjen vil være med på å ødelegge viltbestander av norsk og annen fisk.
Arten selges ofte som hermetikk, og det har jeg funnet hos min lokale butikk med eksotiske matvarer. Fisken ligger i noe salt væske og virker å være ihjelkokt, som jo mye hermetikk dessverre er. Smaken er ikke langt unna makrell av typen scomberus scomberus, trenger pepper og litt tilgivende tilbehør, så kan dette bli en god middelhavsk-inspirert salat.
-jurel
-isbergsalat
-minigulerøtter
-erter
-soltørket tomat
pris: 40-100,- pr kg
komfort: tørt i kjeften, trenger syre og væske i tilbehøret
smak: 5/10
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar