Søk i denne bloggen
Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!
Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...
Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)
søndag 1. desember 2019
Røye/Arctic Charr/Salvelinus Alpinus (Saltvann, Brakkvann, Ferskvann)
Det finnes jo så mange underarter i laksefamilien at en kan bli svimmel, men denne er en av de man faktisk kan finne ganske utbredt i norske vann. Under gytetiden blir fisken mye rødere på buken og mørkere på ryggen, den er nok mest kjent for denne fargesjatteringen.
Disse er fisk som er ferdige med den fasen og mest sannsynlig er fanget i brakk- eller saltvann. Man finner den stort sett over hele den nordlige halvkule, og den kan nå ev maksvekt på 15 kg. Vårt eksemplar er like under kiloen. Selv om bestanden er synkende, og den settes ut i stadig flere elver og innsjøer for å bevare bestanden, er den enda ikke rødlistet. Oppdrett av arten skal iflg flere av d som forsker på området, være bedre for miljøet enn f.eks lakseoppdrett.
Opplevelsen av denne som mat er dessverre at det er meget mildt kjøtt, blir fort tørrstekt, og mangler den flaky konsistensen vi finner i laks og ørret. Lakseversjonen av torsk? Det hvite guffet som komme ut av kjøttet er fordi fisken ikke har vært helt tint før den kom i stekepanna.
-Røye
-Gulrot
-Ris
-Sort hvitløk
-sjalottløk
-Oransje dråper
pris: 150-200,- pr kg
komfort: middagslur
smak: 4/10
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Hva skjer her nede?
Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar