Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

torsdag 2. juli 2020

Atlanterhavsk Storøye/Atlantic Bigeye/Priacanthus Arenatus (Saltvann)




Her har vi en art som er å finne fra Sør-Afrika og helt opp til Danmark, samt langs hele den amerikanske østkysten, så den kan garantert også fanges her til lands om noen år, skal vi tro klimaforskerne. Den finnes også i middelhavet.
Utseendemessig synes jeg den kan minne om Uer, kanskje litt smalere og penere. Maks 50 cm.
 Tilbake i 2018 smakte vi dens fjerne slektning fra Stillehavet, Priacanthus Tayenus, og kunne vel fint fastslå at smaken ikke minnet noe videre om Uer, dessverre. Men vi er jo kjent for å gi selv manetene én sjanse hver, så her skrider vi til verket med såpass åpent sinn som kan gå an.
Den finnes sjelden som matfisk, og kanskje er forekomsten av ciguatera i kjøttet, som kan gi skikkelig magesjau, årsaken. Rødlistet er den ihvertfall ikke, så om man vil spise slik fisk er det bare å kjøre på.
Dette er snadder kjøtt, selv om det er både beinete, smalt og uspiselig sandpapirskinn, så er kjøttet her både mørt, saftig og faktisk ikke langt fra smørflyndre eller skrubbe hva gjelder smak. Mildt og beriket med en god struktur, feit fiskekjøtt. 
Vi slenger ut en hypotese om at denne er så mye bedre enn lillaflekket storøye fordi de lever i forkjellige hav, rett og slett geografisk. Når det er sagt, er dette på ingen måte den nye fjesingen eller noe sånt, og vanskelighetsgraden gjør nok at det ikke blir noen favoritt med det første...
Og vi krysser fingrene for å unngå sykemelding.



-atlanterhavsk storøye
-ruccolasalat
-rødløk
-hjemmelaget fiskesaus



pris: 70-100,- pr kg
komfort: Unngå bein og skinn, så blir det litt kjøtt igjen
smak: 6/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!