Søk i denne bloggen
Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!
Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...
Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)
mandag 29. juni 2015
Mud Goby/Mudskipper/Oxudercinae (Ferskvann)
Denne er en nærmest amfibisk fisk, blanding av fisk og øgle som lever i gjørme, mudderdammer og elver i Asia. Den trives godt både over og under vannet.
Den er ekstremt slimete, dette kan løses ved å bade fiskene i en blanding av salt, sukker og eddik før man sløyer. Hodet og halen kuttes av, så stekes resten hel. Det er en del bein, men de kan greit spises. Det smaker en smule som makrell, men er mye magrere.
Denne arten er ikke truet, og kan spises med god samvittighet, men det blir ingen uforglemmelig opplevelse, ihvertfall ikke for min del. Har skrapt sammen en skikkelig cowboyfrokost her, men fiskens såpeaktige skinn gjør bare det hele til en merkelig blanding.
-mud goby
-rødløk
-maiskorn
-egg
-grønn paprika
pris: 50-100,- pr pk
komfort: med alt slimet og beina er dette for spesielt interesserte
smak: 3/10
lørdag 27. juni 2015
Elvekrabbe/River Crab/Chinese Mitten Crab/Eriocheir Sinensis (Ferskvann)
Disse krabbene er på størrelse med dem man fant på stranda eller fanget fra brygga i vår barndom. Jeg har kokt en og det var ikke noe kjøtt i den, men kraften var god, så jeg har laget en suppe av elvekrabbekraft heller enn å streve med å samle kjøtt til å dekke en skive. For å være helt ærlig, så er jeg ikke sikker hvordan disse krabbene best skal utnyttes, eller hvordan de spises andre steder. Elvekrabber har spredd seg i liten skala i tyske elver og blir sett på som en mulig trussel mot eksisterende økosystemer der. Smaken på kraften selv er ganske mudder- og jordaktig, så en fiskebuljongterning eller to kan tilføres med hell.
-kraft av elvekrabber
-kokosmelk
-fiskebuljong
-rød chili
-rød paprika
-sjalottløk
-gulrot
pris: 80-120 pr pk
komfort: ok å koke kraft på, usikker om man blir mett på annet vis
smak: 5/10
torsdag 25. juni 2015
Fjellørret/Brown Trout/Salmo Trutta (Ferskvann)
Dette er, ifølge fiskehandleren en vill fjelløret som er satt ut i små naturlige fjellvann, hvor den også kan forekomme uten menneskelig innblanding via tilførsel fra elver, men i fjellvannet dog fores og fiskes av fiskeriansatte. Ferskvannsoppdrett er tydeligvis noenlunde annerledes. Og i teorien kan det jo derfor være at dette ikke er en oppdrettsfisk allikevel. Lyserosa farget kjøtt og brunt kraftig skinn. En fin liten fisk som kan passe godt for de minste som gjerne er litt kresne. Den er noe magrere enn annen oppdrettsørret og mildere i smaken. Alt i alt muligens et noe bedre og sunnere alternativ til vår standardiserte oppdrettsørret, men som matfisk er det kun en mager trøst.
-filet av fjellørret i biter
-grønnsaksbuljong
-gulrot
-vårløk
-nudler
-grønn paprika
pris: 150-250 pr kg
komfort: slak nedoverbakke på sykkel
smak: 4/10
tirsdag 23. juni 2015
Kloskate/Thorny Skate/Amblyraja Radiata (Saltvann)
Det finnes vanvittig mange forskjellige skate/rokkearter, og jeg er usikker på artsnavnet til denne, kanskje er det en av de jeg har listet opp i tittelen her? Den er fanget i norske farvann, hvor det såvidt meg bekjent vanligvis ikke finnes noen rødlistede skate/rokkearter, derfor gambler jeg på at et er en Kloskate. Den er ikke noen populær matfisk, ihvertfall ikke her i Europa. Det er vanskelig å føre kniven langs beinene da disse brekker veldig lett. Alle piggene gjør den frustrerende å jobbe med, og man får minimalt med renskåret kjøtt pr fisk. Men noen kan dette sikkert mye bedre enn meg. Denne ser riktignok eksotisk og flott ut, men på matfatet opplever jeg en makrell eller sei som minst like eksotisk.
-benfrie stykker av skate
-hed hoo noo
-vårløk
-rød paprika
-couscous
pris: 200,- for 4 kg hel fisk (etter litt pruting)
komfort: som å tisse på et strømgjerde
smak: 3/10
mandag 22. juni 2015
Gul Trevally/Yellow Tail Scad/Selaroides Leptolepis (Saltvann)
-fileter av gul trevally
-nypoteter
-coleslaw
pris: 80-120 pr pk
komfort: for viderekomne
smak: 6/10
tirsdag 16. juni 2015
Asiatisk Karpe/White Carp/Rohu/Labeo Rohita (Ferskvann)
Denne fisken ales bl.a. opp i catch'n'release-dammer for rike sportsfiskere/turister. Ellers finnes den i elver i sørasia. Også er den ansett som en middles til høvelig matfisk, etter hva jeg har forstått. Fargen ligger et sted mellom rosa og rød. Den har nesten ingen tenner, men massive bein og skjell gjør det likevel til en ubehagelig nok affære å hanskes med. Beina ligger ikke bare radvis, men også hulter til bulter, så å få den beinfri kan vel likestilles med magi. Kjøttet smaker ok, men ikke noe mer, det er ganske tørt og magert. Fisken i seg selv koster halvparten av en oppdrettsmalle, og brukes visstnok på grillen i de landene den normalt spises (sa han som solgte den). Denne har en solid bestand og er ikke utrydningstruet. I USA har arten inntatt elver, og er en uønsket art der. Kjøttet på en amerikanske varianten er hvitere.
-stykker og biter (med bein) av asiatisk karpe
-hvite bønner
-grønn bananchilli
-pak choi
-sweet chilli sauce
pris: 60-120,- pr kg
komfort: som å sove i hånbagasjeluka på et Ryanair-fly
smak: 4/10
Kveite/Atlantic Halibut/Hippoglossus Hippoglossus (Saltvann)
Kveita er en flyndre som liker seg på dypt vann, og er heller sjelden å få for hobbyfiskere her til lands. Den er meget ettertraktet og kan vel sidestilles med Piggvar som de mest eksklusive flyndrene i norsk farvann. Kjøttet er fast og medium fett. Skinnet løsner lett etter varmebehandling. Fisken er truet i vill bestand, men det drives oppdrett av arten. Fisken blir ikke overfisket pga enorme kvantum, men heller at den er sein med å bli kjønnsmoden og gir lite avkom i forhold til andre flyndrer. Anbefaler små eksemplarer av arten å slippes ut igjen om de er levende ved fangst. Det skal enda legges til at arten i norske farvann sees som livskraftig da bestanden i Norge har vært økende de siste årene. Kveita kan bli 50 år gammel, men får ikke barn før 6-årsalderen. Dette er etter min mening en av våre flotteste fisker.
-kveitefilet
-aspargus
-rød salat
-marksjampinjong
-tikka masala
pris: 150-250,- pr kg
komfort: medvind
smak: 8/10
tirsdag 9. juni 2015
Sumpbrasme/Swamp Barb/Puntius Chola (Ferskvann)
Da var turen tatt til asia igjen, for atter en knøttliten fisk som jeg aldri har smakt før. Denne arten finner jeg lite til ingen informasjon om noe sted. Men det ligger en video på youtube av ei dame som lager en slags curry med erter og poteter med denne fisken. Personlig synes jeg det ser ut som mye bein, noe som spises med hendene sammen med ris fra en bolle. Asiatisk hverdagsmat, kanskje. Håpet om at jeg tok feil om det med mye bein, ble fort knust. Her er det umulig å unngå masse små irriterende bein i hver eneste munnfull. Det er vanskelig å bedømme noe smak da det eneste jeg smaker er bein og korma. Hvis en steker den lenge nok vil beina kanskje bli spisbare, men fisken er uansett så liten at jeg tror den vil bli tørr da.
-puti fisk
-løk
-kormasaus
-isbergsalat
pris: 40-80 pr pk.
komfort: Hvis man synes beina er den beste delen av fisken, er dette helt topp!
smak: 1/10 (egentlig ikke smaken, men opplevelsen)
søndag 7. juni 2015
Haimalle/Iridescent Shark/Pangasius/Pangasianodon Hypophthalmus (Ferskvann)
Denne fisken er populær å drive oppdrett av fordi den vokser fort og spiser omtrent hva som helst. De samme egenskapene gjøre den til en lite ønsket art i de fleste elver og vann, hvor den kan ha negativ effekt på økosystemet. I vill tilstand er den truet, og har vært det en stund. Jeg har ikke klart å finne noe helt eksemplar av arten, men da den er importert for å kjempe med annen fisk i frysedisken er jo det forståelig. Å sløye fisk blir nok ikke den nye folkeidretten med det første her til lands.
Fisken som selges i asia, spesielt Vietnam, hvor den oppdrettes i store kvantum, skal visstnok være fetere enn den vi importerer, noe jeg vil anta kommer av kosten. Med andre ord ales fiskene på forskjellig grunnlag utfra hvilke marked de skal inn på. Det hadde vært spennende å prøve en som er alet for det lokale markedet der en gang. Smaken er ganske kjedelig, kan minne litt om lyr eller torsk. Merkelig konsistens. Ingen høydare.
-filet av pangasius
-markchampignong
-søtpotet
-vårløk
pris: 70-150,- pr kg
komfort: filetert i oppdrettslandet
smak: 3/10
Oskjell/Modiolus/Mytilus Edulis (Saltvann)
Denne er nært slektet med blåskjellet våre, men vokser seinere, blir større, får færre avkom og vokser såvidt meg bekjent ikke i klaser når de er små. Store eksemplarer tar ofte inn mye sand på innpust, disse sandkornene blir til perler og kan brukes til pynt og diverse i smykker og sånn. Oppleves litt syrligere enn blåskjellkjøttet. Litt usikker på hva jeg skal si her, for smaken er jo nydelig, kraftig, og nesten røyka sjøaktig. Men den vil jo overdøve alle tilbehør. Anbefales å prøve for opplevelsens del, kanskje spise rått rett fra skallet. Er usikker på om disse er giftige i samme periode som blåskjell.
-oskjellkjøtt og saft fra 3 store oskjell
-1 banansjalottløk
-ferske erter
-isbergsalat
-tandoori paste
-mild chilli
-kokosmelk
pris: 100-200,- pr kg
komfort: lett å åpne med kniv, bør skylles godt og saften bør siles
smak: 7/10
fredag 5. juni 2015
Skolest/Rock Grenadier/Coryphaenoides Rupestris (Saltvann)
Er ikke 100% sikker på at dette er en Skolest, men det er den nærmeste beskrivelsen jeg finner. Den har et stort hode, liten kropp, grovt skinn som er uspiselig, og en lang hale som kun er skinn og bein. Skinnet minner faktisk om gapeflyndras. Kjøttet er ganske blasst og smakløst og holder ikke bra sammen i panna. Dette, og at man fra en kg fisk får omtrent 200 gr spisbar fisk, kan denne arten bli dyr om man venter gjester. Arten er ikke faretruet i Norge, og det drives ingen kommersiell fiske etter den. En fisk som er mye mere spennende å se på enn å spise. I Storbritannia er den rødlistet anno 2010.
-filet av skolest
-rødløk
-potetbåter
Pris: Ukjent
Komfort: Ikke vanskelig, men mye skinn og bein
Smak: 2/10
torsdag 4. juni 2015
Krokodille/Crocodile/Crocodylinae (Ferskvann/Brakkvann/Saltvann)
Jeg er ganske sikker på at det finnes krokodiller som tidvis oppholder seg i brakkvann og kanskje til og med saltvann, men de er først og fremst sump- og elvedyr. Dette er et halestykke og kommer opprinnelig fra Vietnam. Smaken kan minne om en blanding mellom svin og kylling, og er kraftig og smakfullt. Det kan stekes på høy varme, evt grilles, og tåler kraftig krydder. Gjort riktig er dette på høyde med de beste biffer. Krokodillen er ikke faretruet i Vietnam. Husk at dette er verdens største krypdyr og har eksistert i mer enn 80 millioner år. Absolutt på tide å prøve :)
-halefilet av krokodille
-portobello sopp
-radicchio rosso
-hvitløksspirer
-redusert sursøtsaus
pris: 350-450,- pr kg
komfort: lett
smak: 9/10
onsdag 3. juni 2015
Gapeflyndre/Ising/American Plaice/Hippoglossoides Platessoides (Saltvann)
Dette er en flyndre det fiskes lite etter, men som ofte dukker opp i garnene til hobbyfiskere. Jeg fikk mitt eksemplar helt oppe i vannskorpa på sandbunn i trollgarn. Den er vanligvis noe mindre enn våre andre flyndrearter og den magreste av dem. Skinnet er nærmest sandpapiraktig og ikke godt å spise, men kjøttet løsner heldigvis enkelt. Kjøttet har en lett og luftig konsistens og er mildt på smak. Norgesrekorden på arten ligger like over 1kg. Den kan bli opp mot 50cm.
-ryggfilet av gapeflyndre
-leverpostei
-cherrytomater
-bønnespirer
-tomatpasta
-isbergsalat
pris: ukjent da jeg ikke har sett den for salg ennå
komfort: vanskelig å få fine fileter fra buken, får du skinnet i munnen er det en ubehagelig opplevelse.
smak 4/10
mandag 1. juni 2015
Trollkrabbe/Northern Stone Crab/Lithodes Maja (Saltvann)
Dette er et stort eksemplar av arten, og den er fanget mye dypere enn de små brune man kan få i garn og teiner langs hyttenorges langstrakte svaberg. Krabben er i slekt med den russiske kongekrabben som pløyer seg nedover norskekysten i disse dager. Men trollkrabben er langtfra like grådig og territorial, og utgjør ingen trussel for sine omgivelser. En enkel skive med krabbe er for meg en av livets store gleder. Så hvorfor ikke prøve trollkrabben i samme konsept. Det er lite kjøtt i skallet og støene, hovedsaklig er det klørne som kan spises. Kjøttet er noe tørrere enn hos taskekrabben. Smaken er likere hummer enn krabbe, men det gjør ikke nødvendigvis så mye :)
Beklager heller skrale bilder.
-1 kongekrabbe + to klør
-1 skive rugbrød
-aioli
-sitronsaft
-agurkskive
pris: 30-60,- kr pr kg i Danmark (usikker på pris i Norge)
komfort: piggete sak, men ikke vanskelig om man er forsiktig
smak: 8/10
Abonner på:
Innlegg (Atom)
Bloggarkiv
-
▼
2015
(83)
-
▼
juni
(14)
- Mud Goby/Mudskipper/Oxudercinae (Ferskvann)
- Elvekrabbe/River Crab/Chinese Mitten Crab/Eriochei...
- Fjellørret/Brown Trout/Salmo Trutta (Ferskvann)
- Kloskate/Thorny Skate/Amblyraja Radiata (Saltvann)
- Gul Trevally/Yellow Tail Scad/Selaroides Leptolepi...
- Asiatisk Karpe/White Carp/Rohu/Labeo Rohita (Fersk...
- Kveite/Atlantic Halibut/Hippoglossus Hippoglossus ...
- Sumpbrasme/Swamp Barb/Puntius Chola (Ferskvann)
- Haimalle/Iridescent Shark/Pangasius/Pangasianodon ...
- Oskjell/Modiolus/Mytilus Edulis (Saltvann)
- Skolest/Rock Grenadier/Coryphaenoides Rupestris (S...
- Krokodille/Crocodile/Crocodylinae (Ferskvann/Brakk...
- Gapeflyndre/Ising/American Plaice/Hippoglossoides ...
- Trollkrabbe/Northern Stone Crab/Lithodes Maja (Sal...
-
▼
juni
(14)
Hva skjer her nede?
Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!