Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

tirsdag 6. februar 2018

Rødlaks/Sockeye Salmon/Oncorhynchus Nerka (Saltvann/Ferskvann)




Vel, vel, røkt laks? Joda, dette er en art som i all hovedsak distribueres av 3 land, hvorav USA står for hoveddelen. USA, Canada og Russland. Det drives minimalt med oppdrett av arten, og den er ikke rødlistet, men som følge av lokalt overfiske er den rødlistet i noen amerikanske elver. Den finnes ellers kun i det nordlige Stillehavet, hvorfra den tar turen opp i elver og deltaer for å legge egg, under disse turene tar den også på seg sin røde farge, som den vanligvis ellers ikke besitter i saltvann.
Mine eksemplarer er viltfanget i det nordlige stillehavet, av amerikanske trålere.
Men hva skiller denne røkte laksen fra salmo salar? Vel, først og fremst er vel dette en fisk i ørretslekten, og hva kjøttet angår inneholder det like over halvparten så mye fett som hos en vanlig laks, henholdsvis 13 og 7 gram, og over dobbelt så mye Natrium.
Navnet kan den jo ha fått ettersom den i gytetiden, og kanskje andre deler av livet og, får meget rødt skinn. Eller at den som man ser på bildene har et meget rødt kjøtt.
Det første som slår meg ved smaken er at den er mer nøtte- og jordaktig enn annen røkt laks, i en blindtest ville jeg kanskje trodd dette var kaldrøkt svinekjøtt. Konsistensen er mer melen, nesten patéaktig. Men godt er det da uansett!



-røkt rødlaks
-hjertesalat
-rugbrød
-hummus


pris: 200-400,- pr kg
komfort: massasjestol
smak: 8/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!