Den amerikanske ålen er en spennende art som dessverre, på samme måte som vår egen europeiske ål, nå er blitt faretruet. Mitt eksemplar er ikke viltfanget, men fra oppdrett, og jeg spiser derfor med litt bedre samvittighet. Disse ålene leer nesten hele livet i ferskvann, bortsett fra når de skal legge egg, da tar de turen ned til havet. Litt det motsatte av vassilda.
Fisken finnes i vill bestand i Nord-Amerika, men det er siden blitt eksportert en del levende fra diverse øystater som fisker dem under gytetiden, som siden har gitt grobunn for oppdrett fra diverse land i Asia. Årsakene til nedgangen i arten er mangfoldig og menneskeskapt. Alt fra utbygninger av elver og vassdrag til overfiske og introduksjon av nye arter spiller inn.
Så får man da bare smake oppdrettsalternativet, mens man ennå kan..
Dette smaker godt, selv om det sjeneres litt av at det er småbein igjen i kjøttet, som er ment for sushi. Kan minne om fete flyndrer hva konsistens angår. Smaken er mild, snill, men riktig tilbehør hever kvaliteten. Skal vi prøve å driste oss til å si at dette er et lite hakk over midt på treet?
-amerikansk ål
-sikori salat
-rømmekolle
-søt chilisaus
-soyasaus
pris: 50-100,- pr pk
komfort: som kokt skinke, bare rå og med litt bein
smak: 6/10
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar