Jeg har siden bloggens oppstart vært nogenlunde lunken ift de større aktører i fiskeribransjen, og i denne dokumentaren kan man se en del mer:
https://www.dr.dk/tv/se/dr2-undersoeger-kvotekonger-og-sma-fisk/-/dr2-undersoeger-kvotekonger-og-sma-fisk#!/
"Det er ikke et ulovligt hull, det er et kreativt hull..."
Søk i denne bloggen
Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!
Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...
Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)
tirsdag 31. oktober 2017
lørdag 7. oktober 2017
Southern Rough Shrimp//Trachysalambria Curvirostris (Saltvann)
Da er vi tilbake til tørkede reker, med skrekkblandet fryd. Ikke noe godt norsk navn på disse, men det er en svær bestand som finnes i størsteparten av Stillehavet, hovedsakelig på grunnere vann. Det fiskes årlig 300 000 tonn av arten, så det er således en viktig art.
Dette er små reker, og kanskje ikke noen delikatesse? Etter å ha ligget i et vannbad for å fjerne noe av saltinnholdet på 5%, sitter jeg igjen med litt smakløse reker, og en skål med deilig saltsøtt vann.
Det står på pakningen at dette er "peeled shrimps", noe som her betyr at de har fjernet hodet mens resten av skallet og beina er stort sett intakt på det fleste.
Rekene oppleves ganske tørre med lite smak. Litt salt og bittelitt sødme. Som vi vet er vannet saltere i Stillehavet, og dermed er artene mindre salte enn i Atlanterhavet. Gøy å ha prøvd, men ingen umiddelbar favoritt. Sikkert å finne i mye hermetikk og fryste middagsretter som inneholder reker.
-trachysalambria curvirostris
-rødløk
-lettmajones
-pesto
-rugbrød
pris: 20-40,- pr pk
komfort: kan man fylle en skål med vann er man i mål
smak: 3/10
torsdag 5. oktober 2017
Flekkstripet Dronningmakrell/Doublespotted Queenfish/Scomberoides Lysan (Saltvann)
Det finnes såvidt meg bekjent ikke noe norsk navn på denne arten, så da tar jeg i bruk en fri tolkning. Dette er tørket fisk a la norsk tørrfisk, så får prøve noe med tomatsaus da? Bacalao anyone? Viktig å la kjøttet trekke lenge i vann, samt bytte ofte for å kvitte seg med mest mulig av det overflødige saltet. Dette er scomberoides, som er en slekt som kan minne om scombidrae, makrellfisk, og kun finnes i Stillehavet. Slekten består av bare 4 arter.
Kjøttet oppleves mørt, men ganske intetsigende, lite smak, noget tørt og heller papp-aktig hva konsistens angår.
Jeg prøver så langt det går an å holde meg til fisk som er fryst eller fersk, men noen ganger blir det hermetikk og tørket kjøtt også. Håper ikke det kommer å skje så altfor ofte.
-flekkstripet dronningmakrell
-tomatsaus
-neper
-rødløk
-gulrot
-sjalottløk
-bullet chilli
pris: 40-60,- pr pk
komfort: kjedelig smak, enkelt å lage
smak: 3/10
onsdag 4. oktober 2017
Amerikansk Ål/American Eel/Anguilla Rostrata (Ferskvann/Brakkvann/Saltvann)
Den amerikanske ålen er en spennende art som dessverre, på samme måte som vår egen europeiske ål, nå er blitt faretruet. Mitt eksemplar er ikke viltfanget, men fra oppdrett, og jeg spiser derfor med litt bedre samvittighet. Disse ålene leer nesten hele livet i ferskvann, bortsett fra når de skal legge egg, da tar de turen ned til havet. Litt det motsatte av vassilda.
Fisken finnes i vill bestand i Nord-Amerika, men det er siden blitt eksportert en del levende fra diverse øystater som fisker dem under gytetiden, som siden har gitt grobunn for oppdrett fra diverse land i Asia. Årsakene til nedgangen i arten er mangfoldig og menneskeskapt. Alt fra utbygninger av elver og vassdrag til overfiske og introduksjon av nye arter spiller inn.
Så får man da bare smake oppdrettsalternativet, mens man ennå kan..
Dette smaker godt, selv om det sjeneres litt av at det er småbein igjen i kjøttet, som er ment for sushi. Kan minne om fete flyndrer hva konsistens angår. Smaken er mild, snill, men riktig tilbehør hever kvaliteten. Skal vi prøve å driste oss til å si at dette er et lite hakk over midt på treet?
-amerikansk ål
-sikori salat
-rømmekolle
-søt chilisaus
-soyasaus
pris: 50-100,- pr pk
komfort: som kokt skinke, bare rå og med litt bein
smak: 6/10
tirsdag 3. oktober 2017
Argentinsk Lysing/Argentine Hake/Merluccius Hubbsi (Saltvann)
Har bare fileter av denne, men av utseende skal den ikke være ulik vår egen lysing. Den finnes i all hovedsak langs østkysten av Sør-Amerika, langs det sydvestlige atlanterhav. På tross av dens mangel på utbredelse blir det drevet storstilt kommersielt fiske av arten. Den er på tross av dette enda ikke vurdert ift bærekraftighet. Fra hva jeg kan lese på FAO er fangsten av arten økende. Om dette skyldes flere båter eller mer fisk i havet er jo vanskelig å vite. Den blir maksimalt rundt meteren lang, vanligvis rundt halvmeteren, og trives best mellom 100 og 200 meters dyp. Mine eksemplarer er fanget av fiskerinasjonen Argentina, som står for 90% av fangsten på verdensbasis. Tidligere ble arten kun eksportert til Nord-Amerika, men den er i de senere år også eksportert til Europa. Kjøttet er hvitt og flott, holder brukbart sammen i panna selv uten skinn, og smaker som deilig ungtorsk. Dette er valuta for pengene og noe helt annet enn de pangasiusfiletene vi importerer og selger i samme prissjikt her til lands, imponert! Disse er kjøpt i Danmark.
-filet av argentinsk lysing
-sjampinjong
-rød chilli
-vårløk
-tomat
-bernaisesaus
pris: 80-100,- pr kg
komfort: strykefritt
smak: 7/10
mandag 2. oktober 2017
Bergkråkebolle/Rock Sea Urchin/Purple Sea Urchin/Paracentrotus Lividus (Saltvann)
Obs, obs, obs! Disse er en av de viktigste arbeiderne i det europeiske undersjøiske samfunnet, men forsvinner nå i et frenetisk tempo fra havbunnen som følge av uansvarlig fiske. De finnes på den europeiske siden av Atlanterhavet og i Middelhavet, mine fra sistnevnte. De er små og har i så måte liten verdi for oss mennesker hva mat angår. Minimalt med rogn pr kråkebolle, som dere nok ville sett om jeg hadde lagt ved bile av komplett rett. Blir vanskelig å gi et riktig smaksnotat her, men vi prøver. Det lille jeg kan smake er litt syrlig, med en anelse umami, men mest salt. Er litt redd for å sette karakter her, men OK! Hvilken fiskeblogger ville jeg vært uten mine karakterer? Denne kan på ingen måte måle seg med drøbak sjøpiggsvin. Piggete!
-rogn fra bergkråkebolle
-salat
-salami
pris: selvplukk/bifangst
komfort: lite komfort
smak: 4/10
søndag 1. oktober 2017
Uroteuthis/Mitre Squid/Uroteuthis Chinensis (Saltvann)
Minismå blekkspruter fra Stillehavet. Populære i Kina, og nå på min middagstallerken. De er små, og familien innebærer 14 arter, hvorav min er en av de minste. Noen av artene kan bli opp mot en meter store. Det drives heftig fiske av disse småkrypene, men enda er de ikke vurdert ift. bærekraftighet. De er utbredt i størstedelen av det østlige stillehavet, men ikke langt fra kystene.
De har en god, dog noe gummiaktig konsistens. Det er sterkt og godt. Størrelsen gjør at det hele blir litt kjedelig, nudelaktig, fort gjennomstekt. Blekkspruter og akkarer er i mitt hode avhengig av en viss tykkelse for å kunne være supergodt. Dette er for tynt, men smaken er ganske digg allikevel.
-uroteuthis
-amerikansk blanding
-bechamelsaus
-sweet chillisaus
-soyasaus
pris: 70-200,- pr kg
komfort: lett å steke, lett å like
smak: 6/10
Abonner på:
Innlegg (Atom)
Bloggarkiv
-
▼
2017
(89)
-
▼
oktober
(7)
- Fiske-TV
- Southern Rough Shrimp//Trachysalambria Curvirostri...
- Flekkstripet Dronningmakrell/Doublespotted Queenfi...
- Amerikansk Ål/American Eel/Anguilla Rostrata (Fers...
- Argentinsk Lysing/Argentine Hake/Merluccius Hubbsi...
- Bergkråkebolle/Rock Sea Urchin/Purple Sea Urchin/P...
- Uroteuthis/Mitre Squid/Uroteuthis Chinensis (Saltv...
-
▼
oktober
(7)
Hva skjer her nede?
Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!