Søk i denne bloggen
Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!
Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...
Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)
søndag 7. mai 2017
Madeirasardin/Madeiran Sardinella/Sardinella Maderensis (Saltvann)
Madeirasardinbestanden er fra tidligere overfisket i svære kvantum, og her til lands fikk den et godt rykte under tittelen madeirasild. Hvis jeg ikke tar feil, er det sånn at madeirasilda ble byttet ut med harengus clupea som ble lagt i en lake av madeiravinlignende kliss, som førte navnet videre. Og nå kan man jo finne sild i alle mulige slags sauser og marinader, men ikke sardinella maderensis mao.
Og dette er bra enn så lenge arten står rødlistet som "sårbar". I det fri oppholder den seg sørover i det østlige atlanterhav, og middelhavet. Den lever i større stimer og blir opp mot 30cm lang.
Det drives kommersielt fiske etter arten langs kysten av Africa, og der er mine fanget. Dette er ofte relativt primitivt fiske fra kanoer. Jeg anbefaler at man unngår å handle arten spesifikt, da det er mange andre mer tallrike sardinarter der ute. Jeg opplever fisken å ha en del bein, men være grei å jobbe med. Mørkt fiskekjøtt er ofte tegn på god smak. Ikke her. Den har en snål, besk smak, nesten litt som gammelt oppvaskvann. Det er enda masse bein som er ubehagelige igjen i fisken. Jeg setter en kryss over denne arten, og iom. at den er rødlistet er det kanskje like greit. Ikke noe bilde av ferdig rett her, det ble slettet ved en feil...
- filet av madeirasardin
- småpoteter
- rødkål
- fiskesaus
pris: 80-140,- pr kg
komfort: grei å sløye, kjip å spise
smak: 2/10
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Bloggarkiv
-
▼
2017
(89)
-
▼
mai
(7)
- Gullmakrell/Mahi-Mahi/Common Dolphinfish/Coryphaen...
- Madeirasardin/Madeiran Sardinella/Sardinella Mader...
- Argentinsk Akkar/Argentine Shortfin Squid/Illex Ar...
- Asiatisk Klatrefisk/Climbing Perch/Climbing Gouram...
- Firelinjet Sjøtunge/Fourlined Tonguesole/Cynogloss...
- Tyrkisk Snegle/Turkish Snail/Helix Lucorum (På Land)
- Hvitflekket Kaninfisk/White-Spotted Spinefoot/Siga...
-
▼
mai
(7)
Hva skjer her nede?
Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar