Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

fredag 3. mai 2019

Kjempemelorm/Zophobas/Zophobas Morio (Melpose)




Larver som lever i og av tørrvarer er vel så langt fra akvatiske arter som man kommer hva mat gjelder? Joda, jeg skal være den første til å innrømme at vi her er ute på et utilgivelig sidespor.
Men i en verden hvor det virker som man enten spiser storfe 7 dager i uken, eller er komplett veganer, kan det være greit å vite at det finnes alternative mellomstadier. Og proteinrike insekter er mat som i generasjoner har vært populært steder foruten den vestlige verden, så det er vel kanskje på tide at vi i tillegg til miljøverstingene scampi og sushi, også åpner øynene for skadedyr som mat.
Kjempemelorm er det andre av Kjempemelbillens 4 livsstadier, og det er nå den er på sitt største med opptil hele 5cm lengde. Kjempemelormene er enkle å ha som husdyr, det ligger videoer på youtube som viser hvordan og muligens hvorfor. Mange aler dem også opp som fôr til reptiler, fugler o.l.
Men nå kan altså både menneske og dyr nyte godt av disse små deilige tørrvareparasittene.
Å finne ut hva man skal gjøre med disse er jo ikke så enkelt når all info om arten som finnes på internett dreier seg om dyremat. Velvel, vi stammer jo fra apene og heile den greia der...
Så vi vanner dem ut i varmt vann i ca 30 minutter:
https://www.chubbymealworms.com/pages/how-to-re-hydrate-chubby-mealworms

Monkey see, monkey do.. Og tilbehør? Vel, det ligger noen tørkede biter purreløk i blandingen, som også rehydreres, kanskje det holder? Vi må vel ha noe saus på? Og gulrøtter og rødløk? Melormsgryterett? Dette blir nok så godt atte..
Kraften som er igjen i vannet man bruker til rehydreringen er faktisk skikkelig snadder, som grønnsakssuppe med umami-preg. Problemene er heller ikke melormene, som i og for seg er ganske digg og minner om sprø bacon, selv om konsistensen nok kan diskuteres. Men de tørkede bitene av purreløk, som er i synderen i blandingen, vil bare ikke la seg rehydreres til en ok konsistens og smaker mer som fyrstikker enn noe annet. Alt i alt et ok alternativ til kjøtt, som vi nok skal bruke endel tid på å bli vant til.


-tørkede kjempemelormer og purreløk
-svinekraft
-gulrot
-rødløk
-carlsberg sort guld



pris: 1000-1200,- pr kg (i norge)
komfort: svir mest for lommeboka
smak: 4/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!