Ifølge mine erfaringer er siken en sykt god matfisk, ihvertfall den man finner i Europa. Denne rognen er fra en nord-amerikansk art i Sik-familien, en familie som faktisk er ganske stor og sammensatt sammenlignet med den lille variasjonen finnes i norske vassdrag. Denne arten brukes for det meste til produksjon av rogn, selv om den også er populær blant sportsfiskere og profesjonelle. Vi på oppdagfisk har vært heldige og kommet over et beger med nevnte rogn.
Skulle man ønske å smake fiskens kjøtt er jeg redd man må ta seg turen over dammen og fiske sjøl, men om det skulle dukke opp vil jeg selvsagt legge ut et notat her på siden.
Arten kan skilles fra den europeiske siken med at den har en pukkel-lignende høyde på ryggen. Artens største trussel er ikke overfiske, men niøyer, og endel parasitter som kommer med utenlandsk fisk og nå har tatt seg godt tilrette i amerikanske innsjøer.
Rå rogn fåes i hovedsak i tre tilstander: fersk, frosset og hermetisert. Frosset er den verste i mine øyne da det ofte legger seg et slimete belegg rundt rognen som følge av tining. Denne er frossen og jammen er den vel gørrslimete og.
Det er ikke mer smak, heller mindre, enn i mye annen rimeligere rogn, som f.eks. rognkjeksrogn og ørretrogn, i fersk tilstand vel og merke. Salt, slimete, ingen usmak, men heller ingen grunn til å knuse sparegrisen for dette her.
-rogn av coregonus clupeaformis
-egg
-agurk
-scampi
-sweet chili sauce
-persille
pris: 1000-3000,- pr kg
komfort: åpne lokk med hånd, spa ut med skje
smak: 4/10
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar