Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

søndag 5. mai 2019

Snabeluer/Deepwater Redfish/Beaked Redfish/Sebastes Mentella (Saltvann)





Det er vel gjerne bare fiskenerder og vitenskapsmenn som skiller mellom vanlig uer og snabeluer. De ligner veldig, men snabeluer har en dutt som stikker ut fra kjaken, er litt mindre og noe lysere. Vi har bestemt oss for å tilberede en skive realt dansk rugbrød med all den dekadanse vi kunne finne i kjøleskapet hjemme idag.. Siden at vi snart reiser til Danmark igjen, og må derfor rydde ut av det.
 Men av alle ingrediensene er det altså bare snabelueren vi holder fokus på her på oppdagfisk. Vi elsker vanligvis uere, og denne skuffer heller ikke, selv om den ikke er så feit som vi husker annet uerkjøtt vi har kommet over. Smaken er jo god, men det er ikke helt som vi kjenner annen uer kan det ha vært noe galt med batchen?
Den er vanlig i et nordlige atlanterhavet, på begge sider, men trives ikke om det blir for varmt. Ellers er den vel også tildels overfisket, slik som vanlig Uer, men det er også innført strengere kvoter de senere år. Hurra!



-snabeluer
-brune sjampinjonger
-hjertesalat
-rugbrød
-vårløk
-plommetomat
-remoulade
-karrydressing
-erter
-hermetiserte babygulrøtter


pris: 80-150,- pr kg
komfort: fridag
smak: 6/10

lørdag 4. mai 2019

Japansk Ørnefisk/Meagre/Japanese Croaker/Argyrosomus Japonicus (Saltvann)




Nå begynner det å bli liv her, min andre ørnefisk, og denne fra Stillehavet! Den andre kom fra Middelhavet, sånn btw.. Spennende fisk som man nok kan se ville komme mer og mer i salg de kommende årene tror jeg. Fisken finnes hovedsaklig i bukta mellom Oseania og Asia, hvor det drives et regulert fiske etter arten, samt oppdrettsnæring. Det fine med denne er at små/unge fisker ofte lever på så grunn flate at de sjelden blir tatt som bifangst eller fisket aktivt etter, mens de voksne og store eksemplarene finnes ute i havet. Slik unngår en jo til en viss grad å ta for mange av de unge individene.
Fiskene er vanskelige å filetere i det at de har meget store bukbein som går høyt opp mot ryggfiletene. Ryggfiletene i seg selv blir smale da det er en ganske høyreist og slank fisk. Det skal sies at mine eksemplarer er små, sett at arten kan bli opp mot to meter lang. Smaken er snadder, skikkelig saftig og med et streif av fet bunnfisk (les: Kveite).



-japansk ørnefisk
-brede bønner
-pak choi
-gresk yoghurt med sitronsaft og kapersbær
-gressløk
-mild chorizo



pris: 70-120,- pr pk á 5-8stk
komfort: Vanskelig fisk med skjørt kjøtt og mye bein
smak: 7/10

fredag 3. mai 2019

Kjempemelorm/Zophobas/Zophobas Morio (Melpose)




Larver som lever i og av tørrvarer er vel så langt fra akvatiske arter som man kommer hva mat gjelder? Joda, jeg skal være den første til å innrømme at vi her er ute på et utilgivelig sidespor.
Men i en verden hvor det virker som man enten spiser storfe 7 dager i uken, eller er komplett veganer, kan det være greit å vite at det finnes alternative mellomstadier. Og proteinrike insekter er mat som i generasjoner har vært populært steder foruten den vestlige verden, så det er vel kanskje på tide at vi i tillegg til miljøverstingene scampi og sushi, også åpner øynene for skadedyr som mat.
Kjempemelorm er det andre av Kjempemelbillens 4 livsstadier, og det er nå den er på sitt største med opptil hele 5cm lengde. Kjempemelormene er enkle å ha som husdyr, det ligger videoer på youtube som viser hvordan og muligens hvorfor. Mange aler dem også opp som fôr til reptiler, fugler o.l.
Men nå kan altså både menneske og dyr nyte godt av disse små deilige tørrvareparasittene.
Å finne ut hva man skal gjøre med disse er jo ikke så enkelt når all info om arten som finnes på internett dreier seg om dyremat. Velvel, vi stammer jo fra apene og heile den greia der...
Så vi vanner dem ut i varmt vann i ca 30 minutter:
https://www.chubbymealworms.com/pages/how-to-re-hydrate-chubby-mealworms

Monkey see, monkey do.. Og tilbehør? Vel, det ligger noen tørkede biter purreløk i blandingen, som også rehydreres, kanskje det holder? Vi må vel ha noe saus på? Og gulrøtter og rødløk? Melormsgryterett? Dette blir nok så godt atte..
Kraften som er igjen i vannet man bruker til rehydreringen er faktisk skikkelig snadder, som grønnsakssuppe med umami-preg. Problemene er heller ikke melormene, som i og for seg er ganske digg og minner om sprø bacon, selv om konsistensen nok kan diskuteres. Men de tørkede bitene av purreløk, som er i synderen i blandingen, vil bare ikke la seg rehydreres til en ok konsistens og smaker mer som fyrstikker enn noe annet. Alt i alt et ok alternativ til kjøtt, som vi nok skal bruke endel tid på å bli vant til.


-tørkede kjempemelormer og purreløk
-svinekraft
-gulrot
-rødløk
-carlsberg sort guld



pris: 1000-1200,- pr kg (i norge)
komfort: svir mest for lommeboka
smak: 4/10

torsdag 2. mai 2019

Coregonus Clupeaformis/Lake Whitefish/Coregonus Clupeaformis (Ferskvann/Brakkvann)




Ifølge mine erfaringer er siken en sykt god matfisk, ihvertfall den man finner i Europa. Denne rognen er fra en nord-amerikansk art i Sik-familien, en familie som faktisk er ganske stor og sammensatt sammenlignet med den lille variasjonen finnes i norske vassdrag. Denne arten brukes for det meste til produksjon av rogn, selv om den også er populær blant sportsfiskere og profesjonelle. Vi på oppdagfisk har vært heldige og kommet over et beger med nevnte rogn.
Skulle man ønske å smake fiskens kjøtt er jeg redd man må ta seg turen over dammen og fiske sjøl, men om det skulle dukke opp vil jeg selvsagt legge ut et notat her på siden.
Arten kan skilles fra den europeiske siken med at den har en pukkel-lignende høyde på ryggen. Artens største trussel er ikke overfiske, men niøyer, og endel parasitter som kommer med utenlandsk fisk og nå har tatt seg godt tilrette i amerikanske innsjøer.
Rå rogn fåes i hovedsak i tre tilstander: fersk, frosset og hermetisert. Frosset er den verste i mine øyne da det ofte legger seg et slimete belegg rundt rognen som følge av tining. Denne er frossen og jammen er den vel gørrslimete og.
Det er ikke mer smak, heller mindre, enn i mye annen rimeligere rogn, som f.eks. rognkjeksrogn og ørretrogn, i fersk tilstand vel og merke. Salt, slimete, ingen usmak, men heller ingen grunn til å knuse sparegrisen for dette her.



-rogn av coregonus clupeaformis
-egg
-agurk
-scampi
-sweet chili sauce
-persille



pris: 1000-3000,- pr kg
komfort: åpne lokk med hånd, spa ut med skje
smak: 4/10

onsdag 1. mai 2019

Octopus Cyanea/Big Blue Octopus/Octopus Cyanea (Saltvann)




Svær sak, noget mer skrukket og mindre fargesprakende enn de fleste andre blekksprutene til nå. Den lever i Stillehavet og det Indiske hav. En stor og grasiøs skapning som i motsetning til de fleste andre nattaktive blekkspruter, jakter både morgen og kveld. Hannen er sjefen og parrer seg i vei, noe som gjerne resulterer i at flere hunner går drektige med halvsøsken samtidig. Etter han har vært på tokt raser den sakte mot sin død, så etterfulgt av nevnte gravide hunner, som raskt etter å ha lagt fra seg sine egg i en grotte, segner om. 
Smaken er veldig mild, kan minne om nøytral fiskesmak, med en mer gummiaktig konsistens. Vi har vel hatt større høydarer hva gjelder bløtdyr, men dette har ingen usmak og kan sikkert fungere i flere asiatiske wokretter. I og med at arten er såpass utbredt at den stort sett finnes i alle varme kyster i Stillehavet, og fiskes i moderat skala, er dette etisk fornuftig mat enn så lenge. Arten venter stadig på evaluering ift bærekraftighet. 




-octopus cyanea
-bacon
-bullet chilli fylt med parmesan
-redikker
-gulrot
-hjertesalat
-søt bbq saus


pris: 80-150,- pr kg
komfort: tur til postkassen
smak: 5/10

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!