Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

torsdag 3. mai 2018

Lodde/Capelin/Mallotus Villosus (Ferskvann/Brakkvann/Saltvann)




Lodden er en fisk som såvidt meg bekjent ikke spises som matfisk, foruten i det fjerne østens Japan. Her til lands er det kun rognen vi setter til livs. Så da får vi prøve rogn!
Men for å krydre det hele kan vi jo sette opp en liten duell. Alle vet jo at Island har et mye bedre fotballag enn Norge, men det alle selvsagt lurer på, er om de har bedre LODDEROGN?
Her prøver vi Rema 1000 sin lodderogn fra Gode Hav opp mot industrikjempen Meranus sin Islandske lodderogn, som ligger i samme prissjikt. Den norske utgaven er intens rød, mens den islandske er oransje, begge farget. Første stikk til Norge i og med at rognen inneholder 90% rogn, mot 87% hos Island.
Islands lodderogn er søtlig, og ganske mild, saltsmaken kommer først i etterkant, tydelig røyket, nesten som tubekaviar.
Norges er mye saltere, det smaker nesten bare havsalt, selv om teksturen er den samme. Det er riktignok mer sukker i Islands rogn, og kanskje dette gjør den såpass mye mildere hva gjelder saltpreg. Dessverre taper vi her...
NB: Store inntak av rogn over tid vil ofte føre til forhøyede kolesterolverdier.

Lodden er forøvrig en liten krøklefisk som får sitt norske navn fordi den blir hårete under parringstiden. Den er en arktisk art som sjelden beveger seg sør for Nord-Norge, men finnes i hele det nordlige Atlanterhavet, helt over til Canada. Det finnes andre krøklefisk bl.a i Stillehavet, men disse blir brukt som matfisk heller enn til produksjon av rogn. Hadde vært gøy å smake skikkelig loddekjøtt en dag...
 Arten er forøvrig en ekstremt hurtigvoksende og fruktbar art, så kanskje er dette en matressurs vi burde benytte oss bedre av. Sunn bestand med dagens fiske.


-lodderogn
-økologiske egg
-økologisk helmelk
-økologisk vårløk


pris: 150-300,- pr kg
komfort: hvis man ikke får opp lokket, kan man be kona om hjelp
smak: Island - Norge 6-3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!