Lodden er en fisk som såvidt meg bekjent ikke spises som matfisk, foruten i det fjerne østens Japan. Her til lands er det kun rognen vi setter til livs. Så da får vi prøve rogn!
Men for å krydre det hele kan vi jo sette opp en liten duell. Alle vet jo at Island har et mye bedre fotballag enn Norge, men det alle selvsagt lurer på, er om de har bedre LODDEROGN?
Her prøver vi Rema 1000 sin lodderogn fra Gode Hav opp mot industrikjempen Meranus sin Islandske lodderogn, som ligger i samme prissjikt. Den norske utgaven er intens rød, mens den islandske er oransje, begge farget. Første stikk til Norge i og med at rognen inneholder 90% rogn, mot 87% hos Island.
Islands lodderogn er søtlig, og ganske mild, saltsmaken kommer først i etterkant, tydelig røyket, nesten som tubekaviar.
Norges er mye saltere, det smaker nesten bare havsalt, selv om teksturen er den samme. Det er riktignok mer sukker i Islands rogn, og kanskje dette gjør den såpass mye mildere hva gjelder saltpreg. Dessverre taper vi her...
NB: Store inntak av rogn over tid vil ofte føre til forhøyede kolesterolverdier.
Lodden er forøvrig en liten krøklefisk som får sitt norske navn fordi den blir hårete under parringstiden. Den er en arktisk art som sjelden beveger seg sør for Nord-Norge, men finnes i hele det nordlige Atlanterhavet, helt over til Canada. Det finnes andre krøklefisk bl.a i Stillehavet, men disse blir brukt som matfisk heller enn til produksjon av rogn. Hadde vært gøy å smake skikkelig loddekjøtt en dag...
Arten er forøvrig en ekstremt hurtigvoksende og fruktbar art, så kanskje er dette en matressurs vi burde benytte oss bedre av. Sunn bestand med dagens fiske.
-lodderogn
-økologiske egg
-økologisk helmelk
-økologisk vårløk
pris: 150-300,- pr kg
komfort: hvis man ikke får opp lokket, kan man be kona om hjelp
smak: Island - Norge 6-3
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar