Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

onsdag 2. mai 2018

Gullbust/Dace/Leuciscus Leuciscus (Ferskvann/Brakkvann)





Gullbusten er en karpefisk som finnes i bortimot alle ferskvann i Europa, utenom i Norge, kanskje satt litt på spissen der, men det er ikke langt ifra. Dessverre er denne utgaven hermetisert. På tross av at den kan bli opp mot hele 16 år gammel, blir den ikke større enn 1kg og 40cm. Kanskje derfor den ikke er like populær damfisk som andre karpevarianter. Men den er aggressiv og holder mangfoldige bestander i det fri, overfiskes ikke, og derfor er den ikke rødlistet enda. Den er også en kjent smittebærer, så viltfangede eksemplarer anbefales ikke som matfisk. Det drives ingen kommersiell fangst av arten. Burde jeg være bekymret? Håper de har testet fisken før den ble hermetisert.
Fisken er ihvertfall røkt, stekt og marinert til det ugjenkjennelige i det som kan minne om en søt bbq-saus. Under denne er det sorte, meget salte bønner. Miksen fungerer som bare søren, og beina i fisken er bare deilige og sprø. Anbefales at erverve hvis I kan finde den. Vanskelig å beskrive, minner om en ekstremt god røkt makrell med saus og bønner.


-gullbust
-hjertesalat
-rød paprika
-sorte bønner
-hvitløksdressing


pris: 40-50,- pr boks
komfort: kan spises hel
smak: 8/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!