Søk i denne bloggen
Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!
Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...
Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)
tirsdag 6. desember 2016
Gjørs/Zander/Sander Lucioperca (Ferskvann)
Siste innlegg på bloggen i år 2016, så da får man avslutte med stil. En superenkel fisk å jobbe med, og absolutt blant de beste ferskvannsfiskene jeg har smakt!
Gjørs er en avlang, flott utseende fisk i abborfamilien. Den har ingen skjell, men en meget ru hud som minner om sandpapir når man tar på den. Den finnes i noen elver i Norge og Sverige, ofte utsatt av mennesker, og er ingen utbredt fisk. I Danmark er den en meget vanligere art og finnes i de fleste av landets innsjøer. Som matfisk er den omdiskutert, noen mener den er glimrende, mens andre synes smaken er for distinkt, det gjør ikke jeg.
Den er såvidt jeg vet ikke rødlistet, mest sannsynlig pga det ikke drives mye fiske etter arten, annet enn catch´n´release. Og for å være ærlig, måtte det bare fortsette, for jeg vil ha denne fisken tilgjengelig i uoverskuelig framtid. Saftig, fast og smakfullt kjøtt, delikatesse!
- filet av gjørs
- gul løk
- pepperrotmos
- pastinakk
- chorizo
pris: 200-300,- pr kg
komfort: nydelig fisk med lite bein
smak: 9/10
mandag 5. desember 2016
Grisetang/Ascophyllum/Ascophyllum Nodosum (Saltvann)
Grisetanga er en av våre vanligste brunalger og kan spises året rundt med god samvittighet. Ikke bare finnes den i store kvantum, men inneholder også en haug med vitaminer og næringsstoffer som skal være bra for kroppen vår. De lever opptil to meter under havoverflaten, og er derfor særdeles enkle å få tak i. Etter ti minutter på kok smaker disse som godt kokt spaghetti med litt umami i ettersmaken. I så måte er det viktig å smake til med evt. krydder både under og etter koke- og stekeprossesser. Den er vanskelig å nyte alene da den har meget lite særpreg, men man kan jo få lurt i sine barn mange gode næringsstoffer ved å bytte til "sjøspaghetti" en gang iblant. God tang fiskestang!
- grisetang
- sjampinjong
- pastabånd
pris: 0,-
komfort: kan man koke vann kan man koke tang
smak: 5/10
søndag 4. desember 2016
Gulfinnetun/Yellowfin Tuna/Thunnus Albacares (Saltvann)
En meget nær slektning av den noe vanligere bukstripete bonitten, og enda en fisk man kan filetere med skje og pirke ut beinene med fingrene. Ikke rart dette er populære matfisker. Midt på fisken har den en brun linje med kjøtt som er mindre ettertraktet, blodlinjen, det blir meget tørt ved varmebehandling, dette pleier jeg å skjære bort, men det er jo forskjellig fra person til person. Slik jeg opplever den kan den fort bli overstekt og tørr. Dekadent tilbehør og litt stekt smør ved siden av er nesten obligatorisk. Krydre med salt og pepper, og denne er en sikker vinner. Mitt eksemplar er viltfanget i stillehavet.
- filet av tunfisk
- sjalottløk
- asparges
- pastinakk
pris: 80-140,- pr kg
komfort: melk og honning
smak: 7/10
lørdag 3. desember 2016
Malabar Blood Snapper/Saddletail Snapper/Lutjanus Malabaricus (Saltvann)
Ny snapper, denne gang en liten kjekkas med svære bein. De tykke og massive beina forteller hvor kniven skal gå, og den er derfor enkel å filetere. Kjøttet er saftig og med god konsistens. Men smaken er ganske kjedelig, kan minne litt om karpefisk. Dette er en rovfisk som nesten utelukkende lever av annen fisk, og holder primært til i sørøst-asia og australia. Foruten en massiv oppdrettsnæring drives det en del fiske av arten, som ikke er rødlistet. Min er et oppdrettseksemplar, og det kan godt være at ville eksemplarer har mer smak og karakter i kjøttet, dette smaker altså litt sterilt. En skal også huske på at det finnes mange røde snappere som kan variere i utseende, og min er ikke noen typisk Malabar Blood Snapper av utseende.
- fileter av malabar blood snapper
- gulrot
- pastinakk
- rødløk
pris: 60-100,- pr stk
komfort: hotellrom
smak: 3/10
Piggvar/Turbot/Psetta Maxima eller Scophthalmus Maximus (?) (Saltvann)
Mesteparten av piggvar som selges i butikkene i Norge idag er oppdrettspiggvar, den er vanligvis lysere i fargen enn viltfangede, som mitt eksempel her. Den varierer i farge, mest sannsynlig etter miljø. Dette er en suverent god matfisk og en av vår lengst fiskede arter. I romerriket var den ansett som en fisk de på høyere strå nøt ved spesielle anledninger. Mitt eksemplar ble tatt av meg selv ved hjelp av trollgarn (med lovlig maskevidde) utenfor Kristiansand. Eller som dem selv sa om fisken i gamle romerriket: En heldig mann er mer sjelden enn en hvit kråke.
Arten har vært belastet tungt av industrielt fiske, men de siste årene har oppdrett av arten utfoldet seg i stor skala. Gresk egg er et egg hvor halvparten av egget er kokt og den andre halvparten rått.
-filet av piggvar
-sjalottløk
-asparges
-grønne erter
-gresk egg
pris: 200-300,- pr kg
komfort: middels vanskelig flyndre
smak: 8/10
fredag 2. desember 2016
Humboldtakkar/Humboldt Squid/Jumbo Squid/Dosidicus Gigas (Saltvann)
Disse "burgerne" er praktisk talt forskjellige stykker humboldtakkar, hovedsaklig tentakkelbiter, som er limt sammen med risstivelse, gelatin og melkeprotein. Mengden av nevnte bindemiddel er dog så liten at jeg vurderer produktet til å kunne gi en god pekepinne på hva kjøttet smaker. Burgerne har en tendens til å disintegrere på høy varme. De blir fort overstekt og gummiaktige i konsistensen, kan tenkes fordi kjøttets struktur er tuklet med. Trenger godt krydder. Arten holder til i humboldt-delen av stillehavet og er den eneste av sitt slag. Den er en hissig art som tar knekken på det meste den kommer over, og angriper sågar mennesker. Arten er såvidt meg bekjent ikke rødlistet.
- biter av humboldtakkar
- isbergsalat
- baconterninger
- soppblanding
pris: 40-60,- pr. 140 gr
komfort: Som å tygge på ledningsisolasjon, dog er smaken bedre enn konsistensen
smak: 3/10
torsdag 1. desember 2016
Albusnegler/True Limpets/Patella Vulgata (Saltvann)
Bedre kjent som albueskjell på folkemunne, men disse er egentlig ikke skjell i samme forstand som østers eller blåskjell, men heller en snegle som kobbungen. Albusneglene fester seg på steiner i fjære og på holmer og skjær, hvor de er stedbundne og forflytter seg bare mindre avstander på leting etter mat. kan enkelt plukkes av hvis man har en kniv. Det er viktig å rense disse godt under rennende kaldt vann, da de kan inneholde en del sand. De smaker godt og kan minne litt om kongsnegl. Kan spises med god samvittighet. Det som skiller disse sneglene fra våre andre saltvannssnegler, er at de mangler skallokk, og sånn sett er unike i våre farvann. Albusneglen er tvekjønnet og kan bli opp mot 15 år gammel.
- albusnegler
- rødløk
- nudler
- egg
pris: selvplukk (ikke til salgs som jeg vet)
komfort: strev å pelle og rense
smak: 5/10
Abonner på:
Innlegg (Atom)
Bloggarkiv
-
▼
2016
(71)
-
▼
desember
(7)
- Gjørs/Zander/Sander Lucioperca (Ferskvann)
- Grisetang/Ascophyllum/Ascophyllum Nodosum (Saltvann)
- Gulfinnetun/Yellowfin Tuna/Thunnus Albacares (Salt...
- Malabar Blood Snapper/Saddletail Snapper/Lutjanus ...
- Piggvar/Turbot/Psetta Maxima eller Scophthalmus Ma...
- Humboldtakkar/Humboldt Squid/Jumbo Squid/Dosidicus...
- Albusnegler/True Limpets/Patella Vulgata (Saltvann)
-
▼
desember
(7)
Hva skjer her nede?
Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!