Denne fisken er for de fleste nordmenn kjent som "rognkjeks", men det er kun hunkjønnene av arten som er rognkjeks, hannene, som er slankere og har noe mer verdi som matfisk, kalles Rognkall. Rognkallen kan fåes på sommerhalvåret langs norsekysten, men er en heller uvanlig fisk her til lands. Den har et tykt spekklag som omkranser hele kroppen, dette er blåaktig og har lite smak, men hjelper å holde kjøttet supersaftig under tilberedning. På ryggen har den en pukkel av fett som minner om gele, denne kan brukes til å lage kraft eller steke inn i smør og øl/hvitvin til en god saus. Fisken er enkel å filetere, så sant man ikke vil fjerne alt fettet før den skal tilberedes. Den har en solid og god lever som regnes som en delikatesse. Dampkokes Rognkall vil kjøttet være lett å dele fra fettet. Med fettsiden ned kan fisken stekes/dampes meget lenge, og jo mer tid, jo mer smak, er min opplevelse.
- filet av 1 middels stor Rognkall
- gul løk
- potet
- champignong
- saus av hveteøl og fetaost
pris: 40-70 pr stk
komfort: lett å filetere og tilberede, minimalt med bein
smak: 10/10
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar