Søk i denne bloggen
Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!
Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...
Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)
lørdag 20. desember 2014
Horngjel/Nebbsild/Garfish/Belone Belone (Saltvann)
Horngjel er en lang fisk med mange grønne bein. Den er vanlig langs norskekysten, men det drives lite kommersielt fiske etter den i Norge, og det finnes så vidt meg bekjent heller ingen oppdrett av arten. Horngjel, som regnes som god matfisk, har et høyt innhold av fett i buken, dette kan man plukke ut med fingrene slik dere ser jeg har gjort på bilde#2. Dette fettet kan stekes og siles, oljen som da trekkes ut er en fantastisk base til fiskesaus. Min antakelse er at Horngjel ikke er så populær her til lands pga den er vanskelig å jobbe med. Det er mye bein i forhold til fisk, og beinene er så tynne at det er vanskelig å få bort mer enn et par av gangen. Møysommelig arbeid med andre ord. Kjøttet er grålig. Smaken er som en litt tørrere variant av makrell. Skinnet har noen skjell som det er greit å fjerne. Stekes et par minutter på skinnsiden, snus, og er klar etter noen sekunder på kjøttsiden.
- filet av Horngjel
- julesalat og sukkerertespirer
- samsøpotet, blåpotet og mandelpotet
- sjallotløk
- saus av ingefærøl og smør
pris: ca 100,-/kg
komfort: tålmodighetsprøve, for viderekomne
smak: 5/10
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Hva skjer her nede?
Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!
Horngjel (nebbsild) smaker nydelig. Det er ikke lignende som makrell. Makrell er fett fisk og smaker fett. Horngjel kan sammenlignes med knurr når steike. Jeg salte og tørre etterpå og det er nydelig smak. Kan serveres med øl. Anbefales!
SvarSlett