Søk i denne bloggen

Velkommen til min blogg om fisk/sjømat jeg smaker. I mange år har jeg spist lutefisk ved juletider og ellers stort sett bare smakt den fisken som er i Findus Fiskegrateng. Men nå er den tiden forbi. Havet er en massiv ressurs for spennende mat, og full av sunnere alternativer enn den oppdrettsfisken vi ofte utsettes for her til lands. På tide å prøve noe nytt!

Må nevnes at jeg smaker fisk, men er ingen kokk...

Skal legges til at vi her på siden også prøver å fokusere litt på dyrking av bærekraftig fiske, alternativer til truede arter og informere litt om de enkelte artenes utvikling. Enjoy! :)

torsdag 10. september 2020

Mizuhopecten Yessoensis/Mizuhopecten Yessoensis (Saltvann)




Oioioi, man skal ikke pisse i eget øl, men denne gangen tror jeg ikke vi har en ny art, men kanskje heller, og jeg vil legge trykk på kanskje, en art som defineres etter geografiske grenser. Patinopecten Yessoensis er det vanlige navnet på denne, men mizuhopecten yessoensis brukes etter hva jeg har lest, innimellom, for å beskrive de eksemplarene av arten, som finnes nord for Japan. Men gudene vet jo godt at jeg sliter med å motstå enhver anledning til å smake noen gode kamskjell..
Først av alt synes jeg disse har noe rødligere kjøtt, og er endel større enn de nevnte patinopecten. Konsistensen oppleves mykere, som en våt svamp, kokt sjampinjong kanskje. Smaken er jo som man ofte forventer med kamskjell, blant det beste på øverste hylle. Salt og pepper er alt ma trenger tilsette her, i små mengder. Skrekkelig tett på toppscoren her merker jeg. Mild og kremet, søtlig og nøtteaktig smak.



-mizuhopecten yessoensis
-coleslaw
-flambert vårløk og bønnespirer
-vodka



pris: 300-500,- pr kg
komfort: fotmassasje
smak: 9/10

onsdag 9. september 2020

Cinnabar Mulle/Cinnabar Goatfish/Parupeneus Heptacanthus (Saltvann)




En mulleart som befolker Sørøst-Asia og Nord-Australia i rikt monn, men finnes helt mot Afrikas Østkyst og det vestlige Mellom-Amerika. Det fiskes en del av arten som bifangst og noe såvidt jeg vet av eget mullefiske. Men arten er ikke overfisket og tåler dagens fiske greit. Den lever vanligvis i kystnære områder rundt 60 meters dyp, men kan også ta turen ut på havet når temperaturene tilsier det. Og på tross av en makslengde på forsiktige 36cm er dette de desidert største mullene vi har hatt på oppdagfisk til nå.
De lever alene eller sporadisk i mindre stimer, og trives i områder med mye næring, på grunt vann, korallrev, laguner, steder med mye søgress, osv. Jeg å ærlig talt innrømme at jeg synes dette er vakre fisker, uten at jeg skal kjøpe meg saltvannsakvarium av den grunn..
Smaken er helt fantastisk, mørt kjøtt og supersprøtt skinn, trenger bare salt og pepper, og er så saftig at en kan spise det med skje. Vår egen mulle er en fantastisk matfisk, denne er det samme bare større og saftigere. Kan dette være den beste fisken på oppdagfisk? Mye mulig...



-cinnabar mulle
-gulrot
-hvit paprika
-grønn chilli
-rødløk
-chorizo
-peppersaus



pris: 50-100,- pr pk
komfort: kraftige bein som må fjernes
smak: 10/10

lørdag 5. september 2020

Chilensk Nylonreke/Chilean Nylon Shrimp/Heterocarpus Reedi (Saltvann)




Først må jeg proklamere å enda en gang latt google translate få bestemme det norske navnet på arten, men i forhold til noen tidligere eksemplarer av nevnte praksis ble jo ikke denne så aller verst.
Arten er en del av slekten heterocarpus av tifotkreps, en familie som inneholder hele 23 arter, hvorav flesteparten holder seg på andre siden av atlanteren, utenfor kysten av Chile og kun en av dem har en egen wikipedia-artikkel.
Ifølge sealifebase.ca blir denne maks 4cm, og da flere av disse halene er 4cm vil jeg tro at enten har sealifebase målt feil, eller så inneholder produktet mitt haler fra flere av artene innen slekten heterocarpus. Vi velger å stole på produktinformasjonen i dette tilfellet. Chile er et land som seiler opp som en gigant hva gjelder eksport av mindre skalldyr, og dette er jo på mange måter en deilig variabel til de mange sumprekene som kommer fra det asiatiske markedet.
Vi vet lite om hvor høy beskatning arten tåler, men det meste som fanges er nok bifangst.
Sammenlignet med pandalus borealis er denne noe større og fastere. Litt fastere i kjøttet vil jeg påstå, ellers er det lite som skiller. Dette er god mat, men prisen tatt i betraktning er det vel ikke noe man hamstrer inn til fredagskosen.



-chilensk nylonreke
-grov baguett
-karrydressing
-bladspinat



pris: 300-500,- pr kg
komfort: spa
smak: 7/10

fredag 4. september 2020

Gitarpyntekrabbe/Toad Crab/Hyas Coarctatus (Saltvann)



For alt vi vet her på oppdagfisk, behøver dette slett ikke være en gitarpyntekrabbe, men den litt mindre, men også strengeinstrumentsinspirerte mandolinpyntekrabben. Jepp, vi tuller ikke.. 
I Norge finnes det altså to pyntekrabbearter, mandolin- og gitar, og de er såpass like at man skal ha en viss skalldyrsinteresse for å kunne skille dem.. Åh, vil du ha pengene tilbake sier du?   Gitarpyntekrabben hyas coarctatus er også kalt "vanlig pyntekrabbe", så vi tipper det er den vi sitter med her på tallerkenen. Men kort oppsummert synes vi dette minner mer om en hårete tarantella enn en krabbe..
I vår barndom kunne vi finne disse blant tang og tare, og våre foreldre sa det var trollkrabbe, noe som jo er helt på jordet, men kikker man på et bilde av et skogvokst troll og denne krabba, kan man nesten tilgi dem vranglæren. Når det er så lite kjøtt å finne i krabben, bruker vi ikke tilbehør, her gjelder det å finne krabbens sanne smak! 
Det lille kjøttet vi finner er ikke allverdens, ganske slappe og daue greier, smaker oppkok og salt. Det er ingen sødme i dette kjøttet dessverre, eller konsistens, så det blir nok en krabbeart vi lett lar krabbe videre ved neste sammenstøt. 


-gitarpyntekrabbe



pris: 0,-
komfort: hogge ved med hekksaks
smak: 2/10

torsdag 3. september 2020

Brunstripet Rød Snapper/Brownstripe Red Snapper/Lutjanus Vitta (Saltvann/Brakkvann)




Vi fyrer av enda en snapper fra Stillehavet her på oppdagfisk, og denne gangen med kaldt tilbehør (ihvertfall deler av det). 
Med en makslengde på 40cm snakker vi ikke noen stor snapperart, og den er heller ikke truet pga overfiske eller annen menneskelig aktivitet, og den finnes langs så og si alle tropiske og subtropiske kyster som grenser mot Stillehavet. De lever av småkryp, fisk og reker, og er å finne på 10-70 meters dyp, alene eller i små stimer på opptil 30 fisk.
Det skal nevnes at denne fisken ikke varierer i utseende, og de fleste bilder man finner på nettet viser eksemplarer som mangler mye av de røde nyansene i vårt eksemplar. Men la oss nå prøve herligheten...
Himmel og hav for et mørt og fast fiskekjøtt, med herlig sødme! Dette skal kose seg på en god temperatur med skinnsiden ned, og såvidt kysse pannen med andre siden mot slutten. Vi opplever sjelden at snappere har så fyldig smak og konsistens, sødme og fedme om en annen. Rik opplevelse for en stakkar som så for seg enda en midt-på-treet Stillehavsfisk.
Denne fisken forsvinner nok ikke fra markedet med det aller første.. 


-brunstripet rød snapper
 -majones
-chillisaus
-sjalottløk
-knutekål
-gul paprika
-grønn tynn paprika


pris: 80-120,- pr kg
komfort: tykke bein, men overkommelig
smak: 8/10

Bloggarkiv

Hva skjer her nede?

Her nede er det to lister over akvatiske arter. På venstre side er de arter jeg planlegger å smake fremover, og på høyre er det en liste over smakte arter. Sånn kan man med et enkelt klikk finne innlegget til akkurat den arten man vil lese om. Om den er på oppdagfisk vel og merke!